Energiecoach

Sinds begin 2022 toen de energie- en warmtetarieven flink begonnen te stijgen, ben ik mij gaan verdiepen in mijn eigen rekeningen en wat ik er aan kan doen om deze stijgingen in toom te houden. Ook omdat het een flink deel van je vaste kosten zijn en de vraag is hoeveel ze nog blijven stijgen de komende jaren.

Snel kwam ik er achter dat het een woud aan cijfers, tarieven, tips, investeringen is. Soms makkelijk te achterhalen, soms eenvoudig aan te passen, maar ook ondoorzichtig, snel wisselend en kleine of grote investeringen vragend.

Meten=weten
Omdat ik ben van meten = weten en ik al 2 slimme meters heb (energie en warmte) ben ik allerlei staatjes gaan maken over mijn verbruik; van jaar tot uur, heb ik nu steeds meer inzicht in mijn verbruik in stroom, warmte (stadsverwarming) en de opbrengsten van mijn 10 zonnepanelen.
Ook ben ik bespaartips gaan verzamelen, op een rijtje gaan zetten en doorgerekend met huidige tarieven.

Delen met jou
Graag deel ik deze informatie met jou, want ook vergelijken met anderen geeft je vaak onverwachtse inzichten. Je eigen gedrag is er vaak namelijk in de jaren ingeslopen, maar ook mis-interpreteer je wel eens een besparingstip of denk je: maar dat kan toch niet.

Voor groepen
Vandaar dat ik graag aan groepen een presentatie geef die vele aspecten van vooral je energie (stroom) rekening belichten. Omdat ik zelf stadsverwarming heb, is er slechts geringe aandacht voor warmte. Gelukkig kun je vele aspecten van je energie verbruik ook direct op je warmte verbruik toepassen en daar gaan besparen.
De groepen kunnen zijn straat/buurt bewoners, bewoners van een VVE of bezoekers buurtcentrum. Maar ook bedrijven of organisaties kunnen mij vragen de presentatie te geven en iedereen handvaten te geven om inzicht te gaan krijgen in zijn eigen verbruik en besparingen.

       MAIL: Evalien@even-hier.nl voor een uitwerking op maat.

Eén op één
Daarnaast ga ik ook graag 1 op 1 (of 1 op 2) aan de slag om jou inzicht te geven in jouw energie- warmte verbruik. Ook ten opzichte van andere groepen verbruikers.  Maar ook waar bij jou snelle eenvoudige aanpassingen mogelijk zijn of wat lonende investeringen kunnen zijn.

PAAR TIPS

      TIP: Met de eco-stand bespaar je zo’n 30% ten opzichte van het gewone wasprogramma op 40 of 60 graden. Dat komt door de temperatuur die wordt gehaald tijdens het programma. Een eco-programma op 40 graden haalt namelijk deze temperatuur niet: je wasmachine draait op een lagere temperatuur. Maar doordat hij langer draait, wordt de was wel even schoon. Langer draaien kost minder energie dan het water verwarmen.

       TIP: Verbruik korter douchen en andere douche